Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Числата

Четири - 4

РАБОТА С ЧИСЛА
Алтернативен линк


4




Хората разбират само числото две, а четирите, което сега влиза в света, още не го разбират. четирите е човешко число. Щом се разбере числото четири, тройката ще дойде в света... Квадратът, т. е. числото четири представя човешкото в света. (ВЛИЯНИЕ НА СВЕТЛИНАТА И НА ТЪМНИНАТА - 13)



Числото три съдържа в себе си основните принципи за образуване на числото четири, през което минава развитието на всички същества, от най-долните, до най-горните. (ПЪТ КЪМ ЖИВОТА -226)



Който живее в числото 4, той е силен като животно, но е без морал. Той може да разреши всички въпроси, но се научил повече да разрушава, отколкото да гради. Той не излиза вън от кръга или квадрата... Когато е бил в числото 4, отсъства му само висшето сетиво - зрението. Това е неговият изходен пункт. Това, което виждащ то спасява света... Обаче, ако само слушаш, а не виждащ ти нямаш изходен път. Ти влизаш в един омотан кръг. Щом дойде зрението, ти се намираш в простора... Значи, зрението е петото сетиво, чрез което се излиза от лабиринта, в който си се вплел. От тук започва мисълта на човека. Като виждащ ти вече пипащ слушаш, вкусваш и помирисваш по друг начин. (ФАКТОРИ В ПРИРОДАТА - 82)



Задачата на гениалните хора е да се справяте с числото четири - най-строгото число в човешкия живот. То представя кръста, т. е. страданието... И тъй, числото четири означава квадрата. Човек е ограден с квадрата. Той се намира в обсадно положение. Само петорката може да го извади от обсадното положение. Тя е път на освобождение. Тя представя пентаграма. (ФАКТОРИ В ПРИРОДАТА - 76)



Квадратът има отношение към физическия, и към духовния свят, затова хората строят къщите си на квадратни основи. Човек трябва да знае, коя част от къщата му е духовна, коя физична... Квадратът, на който хората строят къщите си, трябва да има точно определени размери. (ЗАКОНЪТ НА ЛЮБОВТА - 208)



Какво означава числото четири? - Узрял плод, който увисва надолу. Значи четворката подразбира, че, или нивата е изорана, или плодът е узрял, паднал на земята и изяден. (РЕАЛНОСТИ И СЕНКИ - 61)



Значи, докато дойдете до неутралната зона в живота, т. е. до състояние на примирение, най-първо ще минете през голяма вътрешна борба в себе си. Да кажем, че вие искате да извършите един преврат в себе си. В първо време ви сте активен, борите се значи, събират положителна енергия в себе си, докато получите от тях едно отрицателно число и се примирят. Казвате: „Има време, ще се постигне това нещо”, и започвате да мислите. числото 4 е число на мисълта. В процеса на мисленето превръщате положителните числа в отрицателни и отново започвате да действате. (МЛАДЕЖКИ ОКУЛТЕН КЛАС - V г. - 1 лекция - 20)



Защо две по две е четири? Четворката е закон, който води към изходния пункт, от дето започва всяка работа. Четворката е образувана от двете ръце - две жени, от двата крака - също две жени. (ЛИКВИДАЦИЯНА ВЕКА - 309)



Знаеш ли тайната на четворката, ще станеш професор. (ФАКТОРИ В ПРИРОДАТА -71)



Лесно се казва, че 2+2=4, но нещата в живота не стават така лесна. Докато дойдете до числото четири, трябва много да работите. Единицата е творческо число; двойката число на работа; тройката число на равновесие; четворката число на движение. Значи, докато дойдете до положение да кажете, че 2+2=4, човек трябва да се научил да твори, да работи, да уравновесява силите си и да се движи правилно. (ФОРМИ В ПРИРОДАТА -134)



Числото четири означава разпределение на материалите в Природата на четири категории... За да има здраво тяло, човек трябва да разбира отношенията на числата от 1 до 4.



Четирите - изкуство на деление на нещата. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ-74)



Числото четири и мястото на сърцето. (РАБОТА НА ПРИРОДАТА - 32)



Числото четири е мъжко число, но всякога е недоволно. (БОЖИЯТ ГЛАС -270)



А какво означава числото 4? Че трябва да намерите процеса на пречистване на вашия живот... Значи числото 4 е Божествения принцип чрез който нашите желания и мисли в този свят се прецеждат. (СИЛА И ЖИВОТ -1 серия - 46)



Четворка Това е стол за сядане... (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - 266)



От четворката ще направиш стол, на който ще седят твоите приятели. Ако столът има два крака, ще бъде неустойчив; той трябва да има четири крака, за да бъде устойчив. (СИЛИТЕ НА ПРИРОДАТА - 75)



Числото 4 показва едно пълно завъртване на живота. (МОК - IV г. - 9 л. -172)



Числото 4 е киселина. (ЖИВИТЕ ТОЧКИ В ПРИРОДАТА-118)



Четворката носи щастие за оня, който я разбира. За оня, който не я разбира, това число носи противоречие. (ФАКТОРИ В ПРИРОДАТА - 27)



Числото четири има значение в Новата година е малка строга, понеже има две четворки. Едната четворка представя Божествената мъдрост и Божественото знание, което се придобива мъчно. Втората четворка представя Божествена истина и свобода, без която човек не може да живее. Четворката е строго число. то не обича лъжата То е квадратът, върху който може да се гради къща. Значи, то е основата на нещата. Ако основата е добра, цял град може да се постави на нея. Ако не е добра, каквото си поставил, лесно ще се развали. Четворката представя още и семейството: бащата, майката, сина и дъщерята. Ако всички са умни, по-добро число от четворката няма. Ако са глупави, по-лошо число от четворката няма... Затова някой хора се страхуват от това число. (ДВАТА ПЪТЯ - 279)





НАГОРЕ